
تبلیغ ایرانی خوب چه ویژگیهایی دارد؟
تبلیغات ایرانی، ایدههای ایرانی
ساخت تیزر یا آنونسهای تبلیغاتی (به معنی فیلمهای کوتاه چندثانیهای) بهمنظور معرفی یک کالا یا انتقال مفهوم به جمعی و اطلاعرسانی پیغام انجام میشود و به لحاظ اهمیتی که دارد، دارای جایگاه بالایی است. سازندگان تیزرها اغلب از کارگردانان باتجربهٔ سینمایی و تلویزیونی هستند که در روند ساخت یک فیلم تبلیغاتی، تمام مراحل فیلمسازی را طی کرده و اصول آن را به کار میبرند. در گام اول، ایدهٔ اصلی و اولیهٔ کار (طبق سفارش دریافت شده) در ذهن کارگردان یا کارگردانان ایده پردازی که بهصورت گروهی کار میکنند، شکل میگیرد و بعد، طرح اولیهٔ آن به نسبت موضوع سفارش گرفتهشده که میتواند تبلیغ کالا، تبلیغ بانک، تبلیغ رفتار اجتماعی یا حتی آموزش و اطلاعرسانی باشد، نوشته و تبدیل به فیلمنامه میشود. پس از آن مهمترین قسمت، مرحلهٔ اجرا و تولید است که تفاوتها و تقسیمبندی انواع کارها و نوع نگرشها در کارگردانهای متفاوت از همین قسمت شروع میشود. تنوع و تفاوت در کارهای ساخته و پخششده در چند سال اخیر اتفاق خوبی است که در رسانهٔ تلویزیون و از جانب سازندگان آن رخ داده است که با وجود بسیاری از موانع و محدودیتها در نوع استفاده، توانستهاند طیف وسیعی از جذابیت و تأثیرگذاری را میان سلایق متفاوت مردم ایجاد کنند. در این گزارش، با کارگردانهای موفق در هر زمینه صحبت کوتاهی داشتهایم که خواندنش خالی از لطف نیست.
بومیسازی اصل است:
پویا بادکوبه متولد ۱۳۶۱ و مدیر یک مؤسسهٔ تبلیغاتی، از کارگردانان سازندهٔ تیزر تلویزیونی است که به فرهنگسازی از طریق آن اهمیت ویژهای میدهد. هدف تبلیغات از دیدگاه بادکوبه، بالا بردن سطح فرهنگ بصری و سطح سلیقهٔ مردم است که وی را بهسوی ساخت تیزرهایی با مضامین فرهنگی سوق داده است.
بنا به گفتهٔ وی، ازآنجاکه کار فرهنگی ریشه در عمق دارد و اشارهٔ مستقیم به آن میسر و مؤثر نیست، باید از عوامل متعددی در این زمینه استفاده شود که یکی از آنها بومیکردن و ایجاد لحن و گویش خاص و فضای مناسب با فرهنگ عامهٔ مردم است؛ استفاده از عناصر بصری که بهطور روزمره با آن سروکار داریم. نکتهٔ بعدی توجه به ذهن عاطفی عامه و سنتهای خانوادگی است. گاهی اوقات توجه و تکیه بر احساسات افراد میتواند در انتقال پیام مؤثر واقع شود؛ برای مثال، پسر بچهای که سر کلاس دفترچهای را مقابل خود گرفته و مشغول خواندن انشاست، در انشای خود از کلمات و جملات تأثیرگذاری استفاده میکند که احساسات معلم و بچههای کلاس را تحت تأثیر قرار میدهد و بهطور غیرمستقیم مردم را به سپردهگذاری در یک بانک دعوت میکند. گاهی اوقات هم بسته به شرایط موضوع انتخابی، دیدگاه منطقی مؤثر واقع میشود و موضوع قابلبحث به قدری اهمیت دارد که جای هیچ حاشیهای نیست؛ مانند تبلیغاتی که برای آموزش ترافیک و ایمنی ساخته میشود. ازنظر بادکوبه، توجه همزمان به جنبهٔ بصری و هنری، توجه به نیاز سلیقهٔ سفارشدهنده یا صاحب کالا و جلب مخاطب، باعث موفقیت وی در این زمینه شده است.
یکی از کارهای موفق ساخته و پخششده توسط بادکوبه، تیزرهای تبلیغی رفتارهای هنجار اجتماعی است که به سفارش روابط بازرگانی صداوسیما ساخته شده و مورد استقبال مردم قرار گرفته است. ساخت این مجموعه، حرکت نو و مؤثری است که ایدههای خوبی دارد و ساختار خوبش، لطمهای به موضوع نزده است. از نکات جالب توجه در صحبتهای بادکوبه، اهمیت دادن به سلامت جسم افراد است و این که بههیچعنوان ساخت تیزر تبلیغاتی کالاهای مضر مانند انواع پفک و نوشابه...! را قبول نمیکند. گفتنی است که زمینهٔ فعالیتها و موفقیتهای وی فقط به درون کشور ختم نمیشود و وی تاکنون موفق به دریافت چندین جایزه و کسب مقام اول در جشنوارههای مختلف شده است.
لحن ایرانی مورد نیاز است:
شاهرخ دولکو، فوقلیسانس سینما با گرایش ادبیات دراماتیک، فارغالتحصیل از دانشگاه سینما و تئاتر، متولد ۱۳۴۳، از کارگردانان پیشکسوت درزمینهٔ ساخت کلیپ و تیزر است. در کارهای دولکو، روانشناسی مخاطب اهمیت ویژهای دارد. چنانچه یک بار، پیش از ساخت تیزر در میان مردم دست به نظرسنجی میزند و یک بار بعد از ساخت تیزر و نتیجهٔ آن هرچه باشد، در طرح ایده و روند ساخت تأثیر زیادی دارد.
به عقیدهٔ وی، گاهی ممکن است کالای مورد تبلیغ را عموم مردم استفاده کنند یا گاهی ممکن است مورد استفادهٔ قشر خاصی از جامعه باشد که این خودش باعث تعیین لحن و گفتار و انتخاب دکور یا تغییر ساختار میشود. توجه به سلیقهٔ مخاطب صرفاً دلیل بر نزول سطح کیفی کار نیست؛ بلکه اهمیت و توجه به نیازهای روحی و کم رنگ شدن برخی از عواطف در میان مردم است؛ برای مثال، دیدن خانوادهای در قاب تلویزیون که دور هم در یک مکان جمع شدهاند و بسیار صمیمی با یکدیگر گفتوگو میکنند، اگر چه این روزها در میان افراد کمتر دیده میشود؛ ولی آرزویش در دل همه موج میزند و این موضوع به لحاظ بصری آنقدر قوی جلوه میکند که باعث میشود هر صحبت یا پیامی را که از دهان این خانواده شنیده میشود، عامهٔ مردم قبول کنند، چه رسد به اینکه تبلیغ جوایز یک بانک هم باشد...!
بنا به گفتهٔ دولکو، بسیاری از تبلیغات برونمرزی میتواند در ارائهٔ برخی ایدهها مفید واقع شود و هنگامیکه بهصورت بومی درمیآید، جذاب و تأثیرگذار میشود و در این میان، تضادی که در میان فرهنگ ما و فرهنگ غرب وجود دارد، نهتنها از جذابیت و انتقال پیام چیزی کم نمیکند، بلکه باعث بروز تفکر و خلاقیت میشود و همیشه خلاقیتها در محدودیتها شکوفا میشود.
چکیده:
1-اسپیلبرگ و ماکارونی: به علت اهمیت بالای کیفیت فنی و هنری آگهیهای بازرگانی، برای ساخت تیزرهای تبلیغاتی، همواره از کارگردانان با تجربه و حرفهای سینما استفاده میشود، و آنها برای ساخت این تیزرها از تمامی آموختههای سینمایی خود استفاده میکنند.
2-جرقه: ساخت تیزرهای تبلیغاتی از مرحلهٔ ایده پردازی در اتاق فکر آغاز میشود. تیم ایده پرداز پس از دریافت کامل نظرات و نیازهای شرکت صاحب محصول، تلاش میکنند تا ایدهای برای القای بهتر پیام به مخاطب پیدا کنند.
3-ایرانی باش: یکی از مهمترین نکات در تولید تبلیغات تجاری، توجه به وجه بومی تبلیغ است. تبلیغ تجاری باید از نظر فرهنگی و اعتقادی، با جامعهٔ هدف تناسب و سازگاری داشته باشد تا به هدف خود یعنی پذیرش توسط مخاطب دست یابد.
4-مثل ما حرف بزن: انتخاب لحن مناسب، یکی از ارکان ساخت تیزر تبلیغاتی خوب است. تیزر چه در شعار خود و چه در لحن کاراکترها، باید با ادبیات موجود در جامعهٔ هدف خود مطابقت داشته باشد تا مخاطب آن را به عنوان محصولی از جنس خود بپذیرد.